info@flyovermountains.ro
Meghívunk egy varázslatos utazásra a hegyek világába.
 

Találkozás a Retyezáti rókával

Szokatlan találkozás a Retyezáti Magashegyi Ravaszdival (Vulpea Altitudis Retezatis)

E hónap 13-ik napján a Retyezát-hegységben tartózkodtunk. Megmásztuk a legmagasabb hegycsúcsát, a Peleaga-t (2509 m), ami egyben Románia hatodik legmagasabbika. Pénteki nap reggelén elindultunk, megpróbálni sikerre vinni tervünket.

 

A hegygerincre felérvén – ami hozzávetőleg 2200-2300 métert jelentett – egyszer csak halk, de szapora lépések zajára leszek figyelmes. Mivel közel s távol, hármunkon kívül ember nem tartózkodott a hegyen (csupán a szálláshelyünkként szolgáló Encián menedékházban tartózkodtak téli hegymászó iskolások), furcsán meglepett a léptek nesze.

 

Amint jobbra pillantottam, nahát, egy Ravaszdi érkezett. Mint amikor az utcán az ember mellé szegődik egy kutya és kísér. Pont így tett ő is. Mellénk szegődött és egészen a hegycsúcsig kísért minket. Kapott falatkákat is. Akár megsimogatni is engedte volna magát.

 

A kapott falatkák ellenére, a hegytetőn, amíg fél percet nem figyeltem a hátizsákomra, ami a földön fekve hevert kitárt “ajtóval” (repcsit szereltem össze), a Retyezáti Magashegyi Ravaszdi azonnal akcióba lépett, és amire észrevettük már kifele húzta magát a zsákomból az eledelem társaságában.

 

Néhány méterre elcibálta magával az ügyes trükkel megszerzett zsákmányt, és válogatás nélkül megdézsmálta mindhárom szelet üres kenyerem, a háromszögű sajtokat alufólia csomagolásostól, sőt még a nagy, piros almát is ízletesnek találta.

 

Még egy csúcsfotóra is beállt, jogosan. Az a fotó az ezelőtti posztomban látható, négy fotó van, egyiken befigyel ő is.

 

Eszembe nem jutott haragudni rá, sőt, volt valami báj az egészben, ahogy lenyúlta. Szenzációsan jópofa Ravaszdi társunk később szinte észrevétlenül, ahogy érkezett, úgy is tűnt el – bár 2 s fél órán át örvendeztetett meg társaságával. (tényleg élveztük és örültünk neki)

(u.i. – a ravaszdi tudományos neve nem fedi a valóságot, az csak a képzeletem szüleménye)
Nincs hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem kerül publikálásra

Send this to a friend